Dema Stukko

Stukkó ABC

Gipszstukkó, rozetta, polisztirol? Mi-micsoda?

Stukkó ABC, avagy: Amit a gipsz stukkóról és a polisztirol termékekről tudni érdemes

Díszléc

A díszlécekkel belső tereinket tehetjük hangulatosabbá. Az esztétikai élményen túl praktikus funkciókat is betöltenek. Eltüntetik a fal és a mennyezet találkozásánál lévő egyenetlenségeket, a színváltásokat esztétikusan eltakarhatjuk, használhatjuk a terek funkciójának elválasztására is.Belső terekben az oldalfal, illetve mennyezet díszítésére használjuk. Igen változatosan és sokrétűen alkalmazható. Főbb típusai:

Holkerléc, az oldalfal és a mennyezet találkozásánál képződő „sarok” díszítésére, illetve esztétikus takarására szolgáló díszléc, amit az oldalfal és a mennyezet síkján rögzítünk. Ennek csak a mennyezeten rögzített változata a karnistakaró léc. A nagyobb holker díszlécek mögött akár csöveket, vezetékeket és egyéb szerelvényeket is elvezethetünk, vagy akár a felső sarokban futó kábelcsatornákat is. A felhelyezni kívánt díszléc méretének kiválasztásakor, a mintázaton kívül, figyelni kell a díszíteni kívánt helyiség belmagasságára.
A karnistakaró díszléceket a holkerlécek folytatásaként, a mennyezetre kell szerelni, úgy hogy közben a díszlécekkel mintegy kikerüljük a függönytartó karnist. A karnistakaró díszlécek a holker díszlécek kiegészítői, minden karnistakaró díszléchez kapható azonos profilú holker díszléc. Segítségükkel a holkerben futó díszlécet folytathatjuk a mennyezeten, a függönyt tartó karnis előtt – ezzel eltakarva a nem dekoratív függönykarnisokat vagy műanyag mennyezeti síneket.
Az oldalfalon magasságtól és funkciótól függően elhelyezhetünk lábazatot a padló és oldalfal találkozásánál szerelt gipsz díszléc. Erre rá lehet burkolni, mögötte kábeleket esztétikusan el lehet vezetni, a padlószőnyeget alá lehet csúsztatni,
lábazati osztólécet: ez a padlótól kb. 80 cm-es magasságban felhelyezett díszléc. Segítségével színt, falburkolattípust tudunk váltani. Különösen ajánlott ez forgalmasabb helyiségekben, mint pl. az előszoba, vagy gyerekkel, kutyával élőknek, mert a fal elkoszolódásakor elég csak az általuk elérhető magasságban átfesteni a falfelületet.
osztó léc: ezt a díszlécet oldalfalon a holker alá színosztásra alkalmazzuk, vagy amennyiben a mennyezet színét az oldalfalra is átvezetjük, segítségével az oldalfal színétől esztétikusan el tudjuk választani.

A díszléceknek ezen kívül még számos felhasználási területe van:

 • ajtók ablakok keretezése
 • oldalfalon képkeretek, kazetták kialakítása
 • mennyezeten tükörmennyezet képzése, rozetta díszítése, megnagyobbítása
 • rejtett világítás kialakítása: ilyenkor, az oldalfalra, vagy a mennyezetre olyan kifejezetten erre a célra tervezett és gyártott profilú díszlécet rögzítünk, amiben el tudunk helyezni valamilyen fényforrást. A leggyakoribb és legesztétikusabb megoldás a fénykábelek alkalmazása vagy spot lámpák szerelése.

Díszléceket forgalmazunk gipszből és polisztirolból egyaránt. Gipsz díszléceinket igény szerint ívesen is el tudjuk készíteni.

Rozetta

Jellemzően a világítótestek körüli díszítésnél alkalmazhatjuk őket, a csillár vagy egyéb világítótest alá, vagy köré, de a kisebb méretű rozettákat akár oldalfali díszítésre is használhatjuk.

A rozettákkal megegyező mintázatú holker és oldalfali díszlécek is kaphatóak, hogy egységes díszítéseket hozhassunk létre.

Akár egyedi rozetta igényeit is meg tudjuk valósítani, méret és forma megkötés nélkül.

Rozettáink gipszből és fehér színű, expandált polisztirolból készülnek nagy méret és forma választékban.

Kérésre már meglévő rozettáját retusáljuk, vagy jellemzően a régi polgári lakásokban található rozettákat pótoljuk vagy igény szerint újat készítünk.

Stukkó

A stukkó a belső felületek díszítésére szolgáló speciális keverékű gipszvakolat, gipszplasztika

Vagy a falon mintázzák meg, vagy az előre elkészített díszítőelemeket ragasztják fel a falfelületre, illetve a mennyezetre.

Előbbi esetben a stukkót plasztikusan hordják fel, megvárják, amíg megszárad, majd faragják, csiszolják, színezik, illetve aranyozzák.

Utóbbi esetben egyes változatait gipszből különböző gyártási technológiákkal előre elkészítik és a terveknek megfelelően a helyszínen épületszobrászok rögzítik.

A stukkót mezopotámiai kultúrában találták fel; használták a krétai, a mükénéi, az etruszk és a római építészetben is, majd hosszú időre részben feledésbe merült. Az ókeresztény építészetben igen korlátozottan fordult elő, majd az angol gótika újra felfedezte (‘plaster work’). Virágkorát a barokk,a rokokó és kiváltképp a copf stílusban élte (az utóbbi nevét adó copf-motívum is stukkódísz). A historizmusban és eklektikában kőből faragott díszek helyett használták. A szecesszió után kiment a divatból, majd a posztmodern építészet vette újra elő.

Korai változataira a falon mintázott fajták jellemzőek; az előre gyártott stukkó díszítőelemek a XIX. század historizáló építészetével terjedtek el tömegesen.

Sokáig főleg a belső felületek (falak, mennyezetek) díszítésére használták, mert az akkori technológia szerint a gipsz kevésbé időtálló, mint a kő. Főképp alakos és ornamentális díszítéseket, húzott párkánytagozatokat alakítottak ki belőle.

Falburkolat

 • Tapéta: A hagyományos (papír alapú) tekercses tapéták mellett folyékony textiltapétát is forgalmazunk.

A többi tapétával szemben a textil tapéta felhordásakor a falfelületnek nem kell tükörsimának lennie. A felület azonban szilárd és hordképes legyen.

A tapéta alapanyaga gyapot alapú pamutszál és ebből adódóan portaszító, környezetbarát, hő és hangszigetelő. Több mint 50 féle színben kapható, amit arany, ezüst és gyöngyház csillámpor hozzáadásával tehetünk még egyedivé és változatosabbá.

 • Kőhatású gipsz falburkolat:
  Organikus gipszből, mesterséges adalékanyagok hozzáadása nélkül hagyományos technikával készült falburkolat. Megjelenését tekintve hasonló tulajdonságokkal bír, mint a természetes kőfal burkolat, kiküszöbölve, annak negatív tulajdonságait. Kedvezőbb az ára, melegebb hatású, szerelése egyszerűbb, rugalmasabban variálható, a vele burkolt falfelület az anyag szerkezetéből adódóan átszellőzik. Bemutatótermükben hat színben tekinthető meg a gipsz falburkolat, de kérésre nagyobb mennyiség esetén egyedi elképzeléseket is meg tudunk valósítani.
 • Exkluzív leveles mintázatú gipsz falburkolat:
  Anyagát tekintve ugyanolyan tulajdonságokkal bír, mint a kőhatású gipsz falburkolatok. Felhasználási területeit tekintve szűkebb körben alkalmazható. Hangsúlyos stílusjegyei miatt, nagyobb gondot kell fordítani arra, hogy a díszíteni kívánt helyiségben megfelelően legyen alkalmazva. Megjelenését különböző felületkezelési megoldásokkal tehetjük változatosabbá.

Polisztirol

Az általunk forgalmazott polisztirol díszítő profilok anyaga expandált és extrudált polisztirolhab.

A kültéri polisztirol homlokzati profilok kéregbevonattal vannak ellátva 2-3 mm vastagságban, ezáltal ellenállnak a külső környezeti hatásoknak.

A kéregbevonat nélküli polisztirol díszítő profilokat főleg belső térbe ajánljuk, illetve homlokzatra, amennyiben felragasztás után kéregbevonattal látják el.

Oszlop

Az oszlop vagy kolumna az építészetben egy függőleges nyomással bíró épületelemet (boltív, gerendázat, oromzat stb.) megtámasztó, egyúttal annak terhelését a teherhordó talajra átvezető, jellemzően szabadon álló függőleges szerkezeti elem. Szerkezeti funkciói mellett az oszlopok kiképzése mindenkor nagy esztétikai jelentőséggel is bírt, amit az ókori Egyiptom, Perzsia, majd az iszlám és az európai építészetben is megjelenő reprezentatív oszlopcsarnokok népszerűsége is bizonyítA kőoszlop alkalmazását legkorábbról az ókori Egyiptomból, az i. e. 27. században tevékenykedő Imhotep munkáiból, valamint az i. e. 2000 körülre datálható beni-haszani nekropoliszból ismerjük. Ezek eleinte még lábazat és fejezet nélküliek voltak, később azonban az oszloptörzset bordázták, a fejezetet pedig már növényi motívumokkal (nádkötegek, pálmalevelek, lótusz, bimbó) vagy Hathor-fővel díszítették. A görög építészet tökéletesítette az oszlopot szerkezeti és esztétikai szempontból egyaránt (a legismertebbek a dór, ión és korinthoszi oszloprendek), olyannyira, hogy majdnem valamennyi utána következő építészeti stílus vagy egyszerűen átvette a görög oszlopformákat, vagy legalább alakításának princípiumait.

A római építőművészet a görög oszlopokat még gazdagabban képezte ki, a törzseket virággal, levéllel díszítette, megcsavarta stb. Az oszlop alkalmazásában fontos változást jelentett, hogy a rómaiak mint különálló egységet illesztették be íves és boltozatos szerkezeti rendszerekbe és így inkább esztétikai funkciója került előtérbe, mintsem szerkezeti szerepe. Az oszlopot gyakran oszlopszékre helyezték, esetenként a falazatba süllyesztették (a térbe kiugró keresztmetszet mértékétől függően ezeket fél- vagy háromnegyedoszlopnak hívjuk). A kora keresztény és bizánci építészet megtartotta az antik oszlopformákat, csak a boltívek hordására tette alkalmasabbá, azaz az oszlopfőt alakította át.

A vasoszlopok használata viszonylag új keletű. A modern építészetben az oszlopok tulajdonképpen beton- vagy téglapillérek, amelyek oszlopszerű, hengeres borítást kapnak.

Az oszlop alkotóelemei lentről felfelé: lábazat/ oszloptalp, oszloptörzs, fejezet/oszlopfő

Lábazat / oszloptalp: Az oszlop legalsó, általában csökkenő keresztmetszetű konvex és konkáv elemekkel tagozott része, szerepe az, hogy az oszlop terhelését nagyobb felületre elosztva adja át az alapnak. A lábazat egyes stílusoknál hiányzik, ezt az alul erősen kiszélesedő oszloptörzs pótolja (például dór oszlop).

Oszloptörzs: Az oszlop középső, sima felületű, vagy többnyire függőlegesen vagy spirálisan barázdált része. A kései román és a gótikus építészetben középtájon pálca- vagy lemezszerű öv, az oszlopgyűrű futott körbe.

Fejezet / oszlopfő: Az oszlop legfelső, a megtámasztott szerkezeti elem nagyobb felfekvését biztosító része. Kialakítása szerint lehet pörgetett oszlopfő, és levéldíszes. Általában három részből áll: az oszloptörzs átmérőjét jelentősen meghaladó méretű fejlemez (abakusz), a törzs felé szűkülő, átvezető párnatag, illetve a fejezetet a törzstől elválasztó oszlopnyak.

Az épületszobrászatban ma is az egyik legmarkánsabb díszítő elem az oszlop.

Meglévő beton, illetve bármely más anyagú oszlopainak gipsz oszlophéjjal való borításával és stílus azonos oszlopképzésével az Ön otthonának is dísze lehet.

 • Helyszínen zsaluzott betonoszlop felülete nem lett szép?
 • Netán nem lett tökéletesen függőleges az oszlop?
 • A vékony fa oszlop nem illik az Ön által megálmodott homlokzat stílusához?
 • Vagy csak egyszerűen szépet szeretne látni otthonában?
 • Homlokzatát szeretné díszíteni?
Ebben tudunk mi segíteni !

Beton, vas, fa, vagy bármely más anyagból készült oszlopok gipsz oszlophéjjal való borítását egyedi oszlopok íves oszlopos átjárok kialakítását vállaljuk.

Egyedi, méretre gyártott gipsz oszlopaink segítségével nem gond az épületdíszítés, kivitelezés!
A gipsz oszlop beltérben és kültérben egyaránt kialakítható, mivel az időjárásnak tökéletesen ellenáll, víz és fagyálló. Használatával a meglévő oszlop teljes mértékben eltakarásra kerül.

Gipsz oszlopfők, oszloptalpak, bármely típusú húzott díszléc mintázatával rendelhetőek. Az átmérők, minták és egyéb adatok miatt ez a termék csak személyes egyeztetést követően rendelhető meg.

Boltív

Íves átjárók, térelválasztók kialakításakor keletkeznek. Az éles sarkok finomítására alkalmazhatjuk. Saját gyártású gipsz stukkó díszítőelemeink alkalmazása lehetővé teszi az íves falfelületek díszítését is. A díszlécek egyedi méretben, kivitelben kerülnek legyártásra.

Gipsz

A gipsz, mint építési anyag, a környezet és egészség tudatos építészet és belsőépítészet reneszánszát élő eleme. Gipsz díszítőelemeink hagyományos gyártása során mindenféle mesterséges adalékanyagot mellőzünk. Gipsz termékeink szálerősítettek, tömörek, kiváló minőségű gipszből készülnek. Saját, nagy kapacitású gipsz-gyártórészleggel rendelkezünk, ezért a megrendeléseket gyorsan, rugalmasan, rövid határidővel és rendkívül kedvező áron tudjuk teljesíteni.

Restaurálás

Nagy tapasztalatú épületszobrász csapatunkkal vállaljuk régi vagy sérült gipsz stukkó elemek pótlását, javítását, újra gyártását.

Homlokzat

Homlokzatra gyártott díszítőelemeinket gipszből és kérgesített polisztirolból ajánljuk. A falazat, a nyílászárók, a tető és természetesen a bennlakók elképzeléseit szem előtt tartva díszítjük fel otthonát. Kültéri díszlécekkel elegánssá tehetjük egyszerű nyílászáróinkat. Választékunk lehetővé teszi, egyedi minták kialakítását. A vakolattól eltérő színnel kiemelhetjük például a garázskaput, bejárati ajtót, ablakokat.

 • Kültéri díszlécek:A gipsz díszítő elem kültéren biztonságosan használható, mivel az időjárásnak tökéletesen ellenáll, víz és fagyálló. Kiemelten nagy figyelmet kell fordítani a kültérre szánt stukkó díszek szerelésére, majd felületkezelésére.Polisztirol kültéri díszléc lehet fehér színben, natúr kezeletlen felülettel – melyet festés előtt ajánlatos kérgesíteni, vagy már festésre előkészített, műgyanta kéregbevonattal ellátott.
 • Ékkövek:
  A legtöbb homlokzatstukkózásra gyártott díszléc típushoz készül méretben és illeszkedésben megfelelő középdísz, ékkő. A középdíszek, ékkövek azonos alapanyagból készülnek, mint a kültéri díszléceink, gipszből vagy zárt cellaszerkezetű polisztirol habból, műgyanta kéregbevonattal ellátva.

Gipszkarton

A gipszkartonnak számos felhasználási területe van.

 • vakolás helyett közvetlenül a falfelületre ragasztva,
 • előtét falat képezhetünk
 • válaszfal kialakítás
 • térelválasztó, átjárók, átadók kialakítása
 • oszlopszék (posztamens) építése
 • csőtakarás
 • hagyományos és kreatív mennyezet díszítési illetve burkolási megoldások végtelen sok variációja:
  • léptetett álmennyezet építés
  • rejtett világítás kialakítás
  • íves és egyenes alakzatok képzése
FacebookTwitterGoogle+Oldal Megosztása
Translate »